Monday, July 1, 2019

Kepentingan Menggunakan Perangkap Minyak

Perangkap minyak ini biasanya digunakan untuk di rumah makan atau dapur. Mengapa? Kerana rumah makan dan dapur rumah menghasilkan banyak limbah lemak/ minyak yang dibuang melalui sink drain dari tempat pencuci piring dan peralatan memasak. Jika tidak dibuang, maka lemak/ grease akan menggumpal di dalam paip saluran pembuangan dan menyebabkan pengendapan dan penyumbatan.

Produk perangkap minyak ini biasanya dipasang di bawah singki dapur dan berfungsi untuk menyaring lemak dan sampah padat agar tidak mengalir masuk ke dalam saluran pembuangan, sehingga mencegah terjadinya penyumbatan paip saluran, pencemaran lingkungan dan menggangu warga masyarakat sekitar kerana limbah minyak/ lemak berbau sangat tidak sedap dan akan menyebar ke mana-mana apabila sampai mengalir ke saluran got yang terbuka.

Jika limbah grease ini tidak ditangani secara tepat akan menyebabkan:

  • Saluran paip akan tertutup oleh grease yang membeku.
  • Jika sampai keluar ke saluran kota, akan menyebabkan bau yang tidak sedap (pencemaran) dan dapat menimbulkan penyakit. 
  • Jika sampai ke dalam Septic Tank, akan mengganggu proses Septic Tank.
Lapisan minyak dan lemak ini sangat lambat diolah (dicerna) dan dipecah oleh mikroorganisme dalam proses pencernaan anaerobik. Namun, jumlah yang sangat besar minyak dari produksi makanan di dapur dan rumah makan bisa membanjiri tangki septik atau fasilitas perawatan menyebabkan pelepasan limbah yang tidak diolah ke lingkungan. Selain itu, viskositas lemak yang tinggi dari minyak masak seperti lemak limbah dapur menjadi padat saat didinginkan, dan dapat bersama-sama dengan limbah padat lain membentuk penyumbatan di piap saluran.

Pengelolaan limbah minyak dan lemak dengan menggunakan grease trap adalah salah satu bahagian yang terpenting dari waste water treatment (pengelolaan air limbah) dan saat ini telah digunakan di hampir semua proyek konstruksi, perumahan, apartemen, ruko/ rakan, rumah makan, perkantoran, salon, dan fabrik. 

No comments:

Post a Comment