![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_iOrtw704OODwqeuwZRLnl1wTsM6cH1tNtK0XJDoa-_5FdjZznI3K4jssp8NltT0-87hUPY4rwB74sx6xQQYs27zUaGUtjfjHjkil0D8ADhG7uLS8Clvxoa5DZcNh8SgI39K2Gc2GaaUX/s320/WhatsApp+Image+2018-03-20+at+10.33.23+AM.jpeg)
Perangkap minyak perlu dipasang dan dilengkapi dalam semua dapur restoren atau premis yang mengendalikan pemprosesan makanan. Biasa perangkap minyak ini dipasang di akhir persaliran keluar atau paip air kumbahan dari singki sebelum air kumbahan iti disalirkan ke longkang awam.
Pemasangan perangkap minyak adalah salah satu syarat yang dikenakan oleh Majlis Tempatan dalam proses untuk mendapatkan lesen perniagaan restoren, kantin atau pun semua jenis primis proses makanan. Restoran dan premis proses makanan adalah diktakan punca terbesar menyumbangkan pencemaran minyak kepada alam sekitar. Berita yang pasal WAJIB memasang perangkap minyak.
Perangkap minyak bukan saja perlu dianggap sebagai syarat untuk berniaga tetapi sebagai pengusaha, kita perlu ada kesedaran pentingnya menjaga pencemaran alam sekitar. Perangkap minyak ini juga akan membantu pengusaha untuk mengelak dari saluran paip yang sering tersumbat di dapur yang disebabkan pembentukkan lemak yang padat dalam saluran.
Bila saluran keluar air kumbahan tersumbat didapur, air kumbahan yang kotor dari singki akan melimpah keluar ke lantai dapur. Lantai dapur bukan saja sentiasa basah tetapi seluruh dapur anda akan busuk dan kadangkala sehingga ketempat makan pelanggan. Pembaikan perlu mengeluarkan wang kos dan kadangkala perlu lakukan pemaipan baru untuk restoren anda. keadaan bukan berhenti di situ tetapi sumbat paip dapur ini akan berulang tanpa perangkap minyak yang berfungsi baik.
No comments:
Post a Comment